Saç Ekimi İzi Ne Zaman Geçer?

Saç ekimi izinin geçme süreci kullanılan tekniğe bağlı olarak değişiklik gösterir. Eski yöntemlerle yapılan ekim işlemlerinde iz kalırken yeni teknoloji kullanılarak yapılan uygulamalarda iz oluşumu söz konusu değildir.

Saç ekimi izinin geçme sürecinden önce kullanılan yöntemler hakkında bilgi edinmek gerekir. Yaygın olarak kullanılan iki yöntem vardır. Bunlardan biri FUT yani “Follicular Unit Transplantion” olarak adlandırılır. Diğeri ise FUE yani “Follicular Unit Extraxtion”  şeklindedir.

FUT yönteminde donör bölgeden kesi alınır. Kesi, bulunduğu yerden tek parça olarak çıkarıldığı için bu yöntemde iz kalma ihtimali fazladır. Ancak FUE yönteminde greftler, donör bölgeden tek tek alınır. Ekim işlemi de greftlerin tek tek yerleştirilmesi ile yapılır.

Saç Ekimi İzi Ne Zaman Geçer?

Saç ekimi izinin geçme zamanı FUE için kısa; FUT yöntemi için uzun bir süreci kapsayabilir. FUE yönteminde karşılaşacağınız tek iz, ekim işleminin sonucu olarak kabuk bağlayan yaralardır. Bu yaraları; ilk 15 gün boyunca dokunmamak, kaşımamak gerekir. 15 gün sonra hafif hareketlerle masaj yaparak başınızı yıkayabilirsiniz.

FUT yöntemi sonrasında ince, uzun şekilde bir yarayla karşılaşabilirsiniz. Bu yara, donör olarak kullanılan ense bölgesinde bulunur. Ancak operasyon yeterince profesyonel bir hekim tarafından yapılmadıysa yara izi daha büyük olabilir. Öte yandan gerekli hijyen koşullarının sağlanmaması nedeniyle yara hem büyük hem de iltihaplı olabilir.

FUT yönteminde enseye doğru uzayan saçlarınız varsa yara izinin kapatılması mümkündür. Ancak kısa saçlar, izin açıkta kalmasına yol açarak estetik açıdan da kötü bir görüntü ortaya çıkarır. Bu görüntünün geçmesi ve kalıcı bir ize dönüşmemesinde farklı detaylar etkilidir. Ancak kalıcı bir ize dönüşmesi halinde estetik müdahaleler yapılması gerekir.

Saç Ekimi Sonrası Ne Zaman Düzelir?

Saç ekimi sonrası düzelme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterir. FUT tekniğinde yara izinin kalıcı hale gelmesi söz konusu olduğunda şu estetik müdahaleler yapılabilir:

Saç Simülasyonu

Bu teknik aslında bir makyaj uygulamasıdır. Saç görünümü vermek için izin oluştuğu bölgeye dövme yapılır. Bu işlemin kalıcılığı 3 ila 5 yıl arasındadır. Saç simülasyonu işlemi ile kazınmış bir saç görüntüsü ortaya çıkar. Bu sayede yara izi de belli olmaz.

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi ile yara görünümün iyileştirilmesi hedeflenir. Yara üzerine yapılan lazer atışları ile daha iyi bir görüntü elde edilebilir. Lazer tedavisi özellikle hassas ciltler için uygun olmayabilir.

Saç Ekiminden Sonra Donör Bölgede İz Kalır Mı?

Saç ekiminden sonra donör bölgede iz kalması mümkündür. FUT yönteminde daha fazla iz ortaya çıkar. FUE yönteminde ise hiç iz kalmayabilir ya da çok az bir iz oluşabilir. FUE yönteminde fark edilmeyecek kadar küçük izler ortaya çıkabilir.

FUE yönteminde atılan kesilerin boyutları 0,7-0,9 mm aralığında değişiklik gösterir. Bu kesikler saç köklerinin etrafında bulunur. İlk hafta donör bölgedeki izlerin üzeri bandaj ile kapatılır. Ancak sonraki haftalarda bandajın açılmasıyla iz açığa çıkabilir ve kaşıntı da başlar.

Bölgeyi kaşımamanız, herhangi bir zararın ortaya çıkmaması açısından önemlidir. Kaşıntı, iz ve kızarıklık için doktorunuz tarafından önerilen kremleri kullanmalısınız. Aynı zamanda soğuk kompres de yapabilirsiniz. Bu sayede saç ekimi izinin geçme süreci daha hızlı tamamlanır.

Donör Bölge Kaç Ayda Düzelir?

Donör bölgenin düzelmesi uzun bir süre alabilir. Donör, saç köklerinin alınacağı bölgeye verilen isimdir. Bu bölge başın arka ve yanları olabilir. Önemli olan greft yoğunluğunun fazlalığıdır. Donörden alınan kökler ne denli kaliteli ise saç ekimi işlemi de o kadar başarılı olur.

Donör bölgeden greftler tek tek alınabileceği gibi bir bütün olacak şekilde de alınabilir. Tek tek alındığı takdirde bu yöntem FUE olarak adlandırılır. Bütün olarak greft alma işlemi ise FUT olarak isimlendirilir.

Donör bölgede iyileşme birkaç hafta içerisinde tamamlanabilir. Hafif ya da belirgin bir iz de ortaya çıkabilir. Bu nedenle dışarıdan müdahale ile donör bölgenin görünümünde iyileşme sağlanabilir. Donör bölgeden alınan saç telleri geri çıktığı takdirde görünümde daha fazla iyileşme elde edilir. Ancak saçların geri çıkması her zaman mümkün olmayabilir.

Donör Bölge İzi Ne Zaman Kapanır?

Donör bölge izinin kapanma süresi, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İşlem ilk yapıldığında 3-4 günlük bir bandaj uygulaması gerçekleştirilir. Bu işlem sonrasında bandajın açılması ve saçın yıkanması gerekir. Bu işlemler hekim tarafından gerçekleştirilir. Mevcut izlerin dışında bir iz oluşmaması için kabuk bağlayan kısmı kaşımamaya özen göstermelisiniz.

Operasyon eğer FUE yöntemiyle yapıldıysa 10 günlük bir süreçte tamamen iyileşme beklenir. Ancak FUT yönteminde oluşan izler kalıcı olabilir. İyileşmenin ne kadar sürede gerçekleşeceğini şu unsurlar belirler:

  • Kişinin metabolizma yapısı
  • Hücrelerin kendini yenileme hızı

Bu detayların yanı sıra yaralar ile mümkün mertebe az temas etmek, kabukları tırnaklamamak gerekir. Aksi takdirde iyileşme sürecinde gecikme meydana gelebilir.

Saç Ekiminin Yan Etkileri Nelerdir?

Saç ekiminin yan etkileri arasında kızarıklık, kaşıntı, yanma, şişkinlik ve batma gibi belirtiler sayılabilir. Saç ekimi cerrahi bir operasyon olduğu için işlem sonrası bazı komplikasyonlar gelişebilir. Kafa bölgesinde meydana gelen şişlik, yüz ve göze yayılabilir. Bu şişlikler buz kompres yapılarak azaltılabilir.

Şişlik genellikle bir haftada ortadan kaybolur. Operasyon sonrası bandaj açıldığında kaşıntı başlar. Kaşınan alana kesinlikle temas etmemelisiniz. Bu belirti de birkaç gün içerisinde ortadan kaybolur. Yanma belirtisi donör bölgede görülebilir. Bu belirti bazen şiddetli olabileceği için hekim tarafından krem reçete edilir.

En rahatsız edici yan etkilerden biri iz kalmasıdır. İz kalmaması için FUE yöntemiyle ekim yaptırmak daha mantıklıdır. Saç ekimi izinin geçme süreci FUE yönteminde daha hızlı tamamlanır.

Benzer Yazılar
18
Mart

Saç ekimi, saç kaybı yaşayan kişilere doğal görünümlü saçların yeniden kazandırılması amacıyla yapıl..

Devamını oku
15
Mart

Saç ekimi, son yıllarda giderek popüler hale gelen bir estetik işlem olarak karşımıza çıkıyor. Saç d..

Devamını oku
15
Mart

Saç ekimi işlemi öncesinde, lokal anestezi uygulanması yaygın bir uygulamadır. Lokal anestezi, işlem..

Devamını oku
15
Mart

Saç dökülmesi, günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bu sorunla başa çıkmak isteyen kişiler,..

Devamını oku
14
Mart

Saç ekimi işlemi öncesi, kişinin genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için bazı testler yapılır...

Devamını oku
14
Mart

Saç ekimi işlemi, saç dökülmesi yaşayan kişilerde saç yoğunluğunu arttırmak için yapılan bir cerrahi..

Devamını oku
14
Mart

Saç ekimi, kişinin saçlı derisindeki kellik veya seyreklik sorunlarını çözmek için yapılan bir cerra..

Devamını oku
14
Mart

Saç ekimi, son yıllarda dünya genelinde giderek popülerleşen bir estetik uygulama haline gelmiştir. ..

Devamını oku
13
Mart

Sigara ve alkol, saç ekimi işlemi öncesinde ve sonrasında bir dizi olumsuz etkiye sahiptir. Öncelikl..

Devamını oku
13
Mart

Kadınlar da erkekler gibi saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalabilirler. Kadınlarda saç dökülm..

Devamını oku
21
Şubat

Burun estetiği konusunda farklı çeşitler bulunmaktadır ve hangi çeşidin sizin için uygun olduğuna ka..

Devamını oku
21
Şubat

Saç ekimi, seyrek veya hiç saçı olmayan bölgelerdeki saçları eski görünümüne kavuşturmak amacıyla ya..

Devamını oku
21
Şubat

Saç ekimi, saç dökülmesi sorunu yaşayan birçok kişi için popüler bir çözümdür. Ancak, saç ekimi yapm..

Devamını oku
20
Şubat

Saç ekimi, son yıllarda giderek artan bir popülerlik kazanmıştır ve işlem sonrasında hafif ağrı hiss..

Devamını oku
15
Şubat

Burun estetiği (rinoplasti), burun şeklini değiştiren bir cerrahi işlemdir. Rinoplasti amacı, burun ..

Devamını oku
22
Ocak

Son teknoloji saç ekimi yöntemleri arasında çok sayıda seçenek vardır. Gelişen teknoloji, eski yönte..

Devamını oku
21
Ocak

Saç ekimi izinin geçme süreci kullanılan tekniğe bağlı olarak değişiklik gösterir. Eski yöntemlerle ..

Devamını oku
19
Ocak

Seyrek saçlarda ekim yapılması ve daha gür bir yapıya kavuşturulması mümkündür. İnsanlar, saçlarını ..

Devamını oku
17
Ocak

Saç ekimi operasyonunun süresi tercih edilen yönteme göre farklılık gösterir. Ancak ortalama olarak ..

Devamını oku
15
Ocak

Saç ektirenlerin bant takması, operasyonun yol açtığı belirtileri azaltmak için yapılır. Saç ekimi, ..

Devamını oku
22
Aralık

Her operasyonda her uygulamada olduğu saç ekiminde de işlem sonrası karşılaşılan ancak etkisi kısa s..

Devamını oku
22
Aralık

Corona virüs, bir grubunu oluşturan RNA virüslerinin türeyen bir türüdür ve insanların solunum yoluy..

Devamını oku
07
Ekim

Herkese selamlar. Bugün basit gibi görünen ama çok önemli bir noktaya temas edeceğiz. Saç ekim..

Devamını oku
07
Ekim

Tüp mide ameliyatı, bir cerrahi işlemdir ve mideye bir tüp yerleştirilir. Bu tüp, mide içinde ..

Devamını oku
07
Ekim

Saç ekiminde donör bölge, saç ekiminde kullanılan saç tellerinin alınacağı bölgedir. Donör bölge, ge..

Devamını oku